sso

Your experience with the fresh fruit and vegetable juices

If you like any of the stories, feel free to vote for it. It will only take a few seconds, and it will be nice feedback for the author. Thank you!

Angel

"Ano, ne brini, sve ću platiti, stvarno mi je žao, sve ću platiti" - " Što se dogodilo?" - "Samo reci koliko košta, naruči odmah, znam koliko ti znači." - "Ma što se desilo, što je razbijeno?" - "Zupčanike sam oštetila i ne možeš ih više upotrijebiti, grebu jedan o drugi." Prvo sam pomislila da se radi o staroj nezgodi (pokušavajući uhvatiti komadić zapele mrkve vrhom noža u punom radu, metal je neznatno oštetio zupčanike prije par godina), ali kada sam vidjela štetu, stisnulo se grlo. Stvarno su bili oštečeni. Šmrc. Moj Angel, MOJ SOKOVNIK... ... Napokon mi je došla u posjet nakon dugo vremena, pričale smo puno i dugo u noć, ona je ispunjavala svoj program cijeđenja i ispijanja sokova, već par mjeseci je samo na sirovoj prehrani i stvarno sam pomislila, kod mene joj može biti samo dobro. Imam najbolji sokovnik na svijetu, lijepa druženja, šetnje uz more, sunce, galebovi...... Ona nema nikakvih primanja, obitelj joj pomaže kako bi osigurala dovoljnu količinu svježih sokova u životnoj borbi... nakon gladovanja po Breussu, sokovi su istinska gozba. I sad ovo. "Sestru ću nazvati, uplatit će ovaj tjedan, molim te, odmah ih naruči, ne zbog tebe već meni će biti lakše, molim te!" Krenula u naručivanje razmišljajući kako da olakšam sebi i njoj. Bingo!!!! Podijelit ću priču i sakupiti najviše lajkova. (zupčanici su naručeni) :-D
prikazati cijelu priču sakriti cijelu priču
Autor: Ana
16
Procjena priča je završila za ovo razdoblje
Pobjednik za mjesec svibanj2016, Čestitam!

Nadam se da će vam moje iskustvo poslužiti kao smjernica za vlastiti odabir

Smjernice za odabir sokovnika

Kupnja sokovnika i imati sokovnik za mene i supruga je bila jako važna stavka.
Sokovnik za nas znači još jedan lijep način kako poboljšati prehrambene navike i kroz dan unijeti mnogo korisnih nutrijenata. Isto tako planiramo pomoću sokovnika bolje iskoristiti viškove iz vrta tijekom ljeta.

Jedno vrijeme koristili smo jeftini centrifugalni sokovnik. Međutim, puno posla oko pranja sokovnika i slabija kvaliteta soka nas je ponukala da uložimo u model koji će nam bolje odgovarati. Slijedilo je kratko istraživanje, koje me, zajedno s dosadašnjim iskustvom u korištenju, dovelo do ovih zaključaka. Nadam se da će biti od pomoći i drugima.

Svakako smo odlučili uzeti model iz kategorije sokovnika s malim brojem okretaja, odnosno s jednim pužnim vijkom. Njihova prednost u odnosu na centrifugalne je bolja iskoristivost i bolja kvaliteta soka (manje oksidacije zbog manjeg miješanja sa zrakom i manje pulpe u soku, tj bolje razdvajanje pulpe i soka.) Prednost pak centrifugalnih jest da su brži jer je manje pripreme i sam postupak cijeđenja je brži. Ali ostaje nakon muka s pranjem i nisu dobri za zeleno lisnato povrće, što je nama bilo izuzetno važno.


U najuži izbor ušla su dva sokovnika iz kategorije sokovnika s jednim vijkom, a to su: Hurom 500 i Sana juicer. Tehnologija im je poprilično slična, a temeljna razlika je što je Hurom okomiti, a Sana horizontalni sokovnik. Prvo moram napomenuti da nijedan izor između ta dva ne može biti pogreška, jer su po najbitnijem (a to je tehnologija i kvaliteta soka) vrlo slični.

Prednost Huroma, zbog koje mi je izbor bio težak, je što se izlazni dio za pulpu može zatvoriti pa je to posebno velika prednost kod izrade mlijeka od orašastih plodova, primjerice bademova mlijeka. Tu je ključno upravo miješanje unutar sokovnika i, kako sam vidjela na jednom videu, zaista izlazi poprilično suha pulpa, slično brašnu. Kod horiontalnih sokovnika, kao što je Sana, postupak je potrebno ponoviti i teže je dobiti kvalitetu mlijeka. Miješanje kod Huroma je prednost i za izradu kašastih sokova (smoothija.) (Za mlijeka i smoothije mi koristimo blender.)

Prednosti horizontalnih, a koje su meni posebno važne su: nešto je lakše za oprati i dizajn. Sve što je imalo lakše oprati, meni je puno draže! A dizajn nas je naprosto oduševio. Posebno kad ga usporedimo s njegovim prethodnicima- modelima Omega ili s Oscarom. Lijep je i sam uređaj te dvije posude koje dolaze uz njega- detalji, ali ipak važni. Nama nebitna prednost je što ima nastavke za tjesteninu, jer ne planiramo ga za to koristiti. Također može služiti za mljevenje začina, kave i svega drugog (ja se zasad radije služim mlincima.)

Sok kojeg dobijete zaista izgleda kao na videu na stranici eujuicers i iskoristivost je baš takva, tj pulpa je gotovo suha! Međutim, jabuke će se teže cijediti ako nisu sočne. U tom slučaju stroj će se “mučiti” razdvojiti sok od pulpe. Dugo mi je trebalo da nađem dobru sortu pa sam jedno vrijeme čak izbjegavala cijediti jabuke. Dok nisam otkrila dvije-tri super i ukusne i sočne sorte i sad sam oduševljena! Od dvije srednje velike jabuke dobijem čašu soka! Broj jedan je sorta Pink Lady, a odlične su mi i Fuji i Braeburn. Kažu da je i Grenny Smith dobra, međutim, ja očito nisam naletila na kvalitetan proizvod. Kako biste ih brže narezali, dobro će vam doći klasični ručni rezač za jabuke, oblika rozete. (I inače dobro dođe za općenito narezati jabuke na kriške.)
Sok dajem i svojoj 9-mjesečnoj bebi, koja inače nije oduševljena jabukom u kašici. Voli i sok od mrkve. Tu leži velika prednost sokovnika kojeg je lako oprati: neće vam biti žao koristiti ga za tako male količine. Meni osobno je draže cijediti manje količine više puta, nego puno odjednom.

Odlično iskustvo imam i s cijeđenjem zelenog lisnatog povrća i ciklom.
Mrkvu nemojte rezati na prevelike komade. Kod mene se najbolje pokazalo rezanje na kolutove debljine oko 2-3 cm. Čini se da ima posla, ali ide dovoljno brzo. Sok je prekrasne intezivne narančaste boje.
Ananas je vlaknaste strukture, što je dobro za ovakvu vrstu cijeđenja. No ako je previše zreo i cijedite veliku količinu, s ananasom se stroj zna “mučiti” i može pri kraju biti sporije.
Postoji jedna opća preporuka da je voće bolje konzumirati cjelovito, tj ili jednostavno pojesti ili smiksati cijelo. Pa je u tom duhu savršeniji izbor blender nego sokovnik. Razlog je što je voće bogatije šećerom, a vlakna iz pulpe prirodno usporavaju njihovu apsorpciju i sprečavaju naglije povećanje razine glukoze u krvi. To su sad detalji, mislim da ne treba biti toliko rigorozan. Meni je i dalje sok od voća također zanimljiv, posebno kao korigens okusa zelenim sokovima. Upravo je jabuka po meni jedan od najboljih korigensa okusa, uz sok od naranče i limuna. A kad želim sok samo od naranče, tad ih volim s malo pulpe pa ih cijedim s citrus cjedilom. Da, koristim puno uređaja u kuhinji iz razloga što ne može jedan uređaj obavljati hrpu funkcija po svačijem ukusu.

Naravno, sve je stvar osobnog izbora, što je kome važnije. Nadam se da će vam moje iskustvo poslužiti kao smjernica za vlastiti odabir!

U ovoj dugoj priči sam isticala sokovnik gotovo isključivo kroz njegovu temeljnu funkciju- spravljanje soka, a za druge stvari većinom koristim druge uređaje. Međutim, ipak ću vam ispričati primjenu sokovnika koja me oduševila, a nije vezana za spravljanje soka. Uz ovaj sokovnik otkrila sam ljepotu sorbeta, tj ledenog voća. Nevjerovatno kako jednostavno i zdravo, a fino. Zamrznete bananu (prije tog ju narežete npr na 4 dijela) i šumsko voće i pustite kroz sokovnik. Okus onog što dobijete gotovo je identičan klasičnom sladoledu, a sastav je 100 % voće! Nakon tog kroz sokovnik pustim cijele bademe da ih samelje i pospem po sladoledu. Fino je i uz dodatak malo ruma. Kombinacija voća i dodataka je bezbroj, a ja sam navela ovu koju najčešće koristim.

Za kraj komentar o dobavljačima Eujuicers: susretljivi su, profesionalni, isporuka brza i jednostavna, a komunikacija s njima odlična. Kod ovakvih investicija mislim da je važno imati povjerenja u dobavljača i imati dovoljno dugu garanciju na proizvod.
prikazati cijelu priču sakriti cijelu priču
Autor: daria
8
Procjena priča je završila za ovo razdoblje
Pobjednik za mjesec lipanj2016, Čestitam!

Glasajte za ovu priču.

Autor:
Zatvori prozor
Ukupan broj 7 priče
###message