###message

Horizontalni sokovnik kakav dosad nismo vidjeli.

Intrigantno ponovno zamišljanje horizontalnog sokovnika, ali je li uspjelo? Procjenjujemo kompaktni model poznatog proizvođača po konkurentnoj cijeni od 330 €.

recenze Philips Avance HR1985
recenze Philips Avance HR1985

Dizajn

recenze odšťavňovače philips avance  
recenze Philips Avance HR1985

Na prvi pogled za oko su nam upale dvije stvari. Prvo: sokovnik je vrlo kompaktan. U širinu mjeri samo 11 cm, tako da zauzima puno manje prostora na kuhinjskoj radnoj površini od tradicionalnih vodoravnih sokovnika. Drugo: zahvaljujući minimalističkom dizajnu, visokokvalitetnoj plastici i izdržljivoj metalnoj sigurnosnoj bravi, izgleda kao vrhunski model. Za razliku od bilo kojeg drugog horizontalnog sokovnika koji smo ikada držali u rukama, ovaj ima suprotan smjer vrtnje od puža - ne okreće se od motora kao inače, već prema motoru. Također, otpadna pulpa ne izlazi kroz otvor na kraju komore za cijeđenje, već u spremnik integriran izravno u tijelo uređaja. Zahvaljujući ovakvom rasporedu, sokovnik izgleda vrlo moderno. Zanimljiv je nedostatak tradicionalnog metalnog cjedila. Umjesto toga postoje dva mala plastična dijela u obliku cilindra koji se uklapaju jedan u drugi i tvore svojevrsni filter.

 

Funkcionalnost / udobnost korištenja

recenze odšťavňovače philips

Ovaj sokovnik dizajniran je za jednostavno i brzo korištenje i uglavnom ispunjava taj cilj. No, podatke o broju okretaja nismo uspjeli pronaći nigdje – niti u priručniku niti na stranicama proizvođača. Stoga smo odlučili sami testirati brzinu motora i otkrili da dok drugi pužni sokovnici rade na 70-80 okretaja u minuti, brzina ovog sokovnika je skoro 300 okretaja u minuti! To ubrzava cijeđenje soka, ali kao i kod centrifugalnih sokovnika, u soku ćete imati puno pjene. Proizvođač dalje navodi da čišćenje traje 1 minutu. U ovom trenutku, nakon što smo shvatili rastavljanje, uglavnom smo stvarno krenuli s tim. Budući da nema metalnog sita, većinu ostataka ćete isprati tekućom vodom. Ipak, preporučamo da za završno čišćenje koristite spužvicu za suđe. Kompaktni dizajn ima jedan značajan nedostatak: cijev za punjenje je najmanja koju smo ikada vidjeli za vodoravne. To znači da sastojke morate izrezati na vrlo male komadiće. Zbog malog prostora u cijevi za punjenje iu komori za cijeđenje, morate dati uređaju vremena, inače sirovine nemaju vremena za obradu i povratak natrag.

  recenze Philips Avance HR1895  

Performanse

recenze odšťavňovače philips

Na sokovniku smo obradili 5 vrsta voća i povrća i probali pripremiti 2 recepta iz simpatične knjižice recepata koja se nalazi u paketu. A rezultat?

Pomoranče: Većina sokovnika dobro radi s narančama, a ovaj nije iznimka. Od pola kilograma oguljene naranče dobili smo 320 ml soka. Kvaliteta soka bila je dobra, iako je u njemu bilo malo vlakana.                                                                                                                                      

Mrkva: Horizontalni sokovnici savršeni su za mrkvu, ali ovdje nas je čekalo nekoliko neugodnih iznenađenja za Philips Avance HR1895. Ne baš veliki svrdlo uzimalo je samo male komadiće mrkve, koje je osim toga trebalo rezati po dužini da bi uopće stale u cijev za punjenje. Kao i kod modela s dvostrukom osovinom, morali smo dosta tjerati na push čep koji nam nije olakšao svojim nedomišljenim dizajnom. Šupalj je i ima otvoren vrh pa je bilo dosta bolno rukovati njime. Taj smo problem riješili tako da smo gornji dio čepa omotali papirnatim ručnikom i posao je odmah bio podnošljiviji. Začudo, također smo imali problema s vraćanjem mrkve u cijev za punjenje, vjerojatno zbog malog volumena komore za cijeđenje i mokrih mrvica koje su zapele u izlazu. Srećom, sokovnik je opremljen gumbom za rikverc, što je tim uspio. Sok je bio manje izraženog okusa i više vodenast nego što smo navikli kod običnih horizontalnih sokovnika. Urod je bio dobar – 400 ml soka od 1 kg mrkve.  recenze Philips Avance HR1895  

recenze Philips Avance HR1895Jabuke: Za razliku od mrkve, jabuke su se lako i brzo cijedile. Rezačem za jabuke izrezali smo ih na 8 komada i komadići su savršeno pristajali u otvor za punjenje. Pri cijeđenju se stvarala velika pjena, skoro kao da cijedimo s centrifugalnim modelom. Dobili smo 1 kg jabuka
650 ml bistrog ali vodenastog soka, a ostalo je gusta pjena zapremine 200 ml. Okus soka je bio slabiji, sok je sadržavao komadiće vlakana i nije bio tako taman i intenzivan kao što je iz sokovnika na niskim brzinama.

Ananas: Nakon lošeg iskustva s jabukama, bili smo zabrinuti kako će sokovnik obraditi ananas - s obzirom na to da ananas ima tendenciju začepiti sokovnike. Na sreću, naši su strahovi bili neutemeljeni. Ananas je dobro iscijedio. Iz 500 g ananasa iscijedili smo 320 ml ukusnog, laganog vlaknastog soka.

Špinat: Na web stranici proizvođača stoji da ovim modelom možemo cijediti sok od špinata, pa nas je zanimalo kako će to podnijeti. Strojevi s većim brzinama obično ne cijede učinkovito lisnato povrće. Kako se pokazalo, naša je slutnja bila točna. Iscijedili smo 200 grama mladog špinata (što je puno veće nego što mislite) i rezultat je bila gusta pjena s malo soka na dnu (oko 40 ml).

Isprobali smo i dva recepta: juhu od rajčice s bosiljkom i koktel Red Sensation. Izrada juhe uključivala je cijeđenje soka od rajčice, bosiljka i crvene paprike, zatim miješanje kokosovog mlijeka i zagrijavanje na štednjaku. Rezultat je bio prilično ukusan, no morali smo dodati povrtnu juhu kako bi okus bio izraženiji, te kukuruzni škrob kako bismo malo zgusnuli u početku vodenastu juhu. Sokovnik nije imao problema s navedenim sastojcima (rajčica, bosiljak, paprika). Red Sensation koktel od lubenice, jagoda, ananasa i limete bio je gotov brzo i jednostavno i jako nam se svidio.

 

Cjelokupni sažetak

 recenze odšťavňovačů

Ovaj sokovnik ima svojih kvaliteta i nedostataka. Proizvedeno u Kini, čini se izdržljivim i izgleda sjajno. Sve dok se ne žuri s dodavanjem sastojaka, dobro obrađuje sastojke i dobro čisti. Više-manje kompaktan dizajn negativno utječe na performanse, a budući da su unutra sumnjiva "cijedila", sok je vodenast i s komadićima vlakana. Ako želite cijediti sastojke poput naranči, ananasa i drugog mekog voća, ovaj je stroj dobra opcija. Ali ako vam je sokovnik potreban za obradu lisnatog i korjenastog povrća, preporučujemo kupnju visokokvalitetnog sokovnika niske brzine. Dodatno 2 godine jamstva prilično je slaba usporedba s 10-godišnjim jamstvom koje nude konkurentski uređaji.

Plusevi

  • kvalitetan dizajn
  • Brzo i jednostavno rukovanje
  • jednostavno čišćenje
  • malih dimenzija

Minusi

  • neprikladna uporaba utikača
  • voda sok s pjenom
  • ovo nije pravi sokovnik s malom brzinom