###message

4 od najčešćih pogrešaka koje mogu uništiti vaš sokovnik

Budući da servisemo sve sokovnike koje prodajemo, zatražili smo od našeg servisnog odjela da nam kaže koja su najčešća oštećenja i kako ih izbjegavati. Osim "Nemojte staviti sokovnik u sudoperu" ili "Nemojte ispustiti sokovnik", ovdje su najčešće pogreške koje mogu oštetiti sokovnik.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#1 Pranje dijelova u vrućoj vodi ili sušenje u pećnici

 

Vruća voda može deformirati dijelove. Samo mala promjena u obliku može utjecati na performanse, prouzročiti curenje soka ili čak spriječiti sklapanje sokovnika. Vruća a naročito kipuća voda može oštetiti magnetski senzor kod vertikalnih sporohodnih sokovnika, što dovodi do toga da aparata misli da dijelovi nisu sklopljeni i zato se neće uključiti u pogon. Čak i brtve mogu biti oštećeni što dovodi do curenja soka unutar motorne jedinice.

Pravilo je da se sokovnik ili njegovi dijelovi nikada ne peru u vodi koja je više od 80 stupnjeva celzijusa. Najbolje je da voda nikada ne bude toplija od one koju možemo izdržati vlastitim rukama. Nikada nemojte sušiti dijelove u pećnici ili nekom drugom sušaču. Dovoljno je da se prirodno osuši ili obriše suhom krpom.

 

odšťavňování jablka
odšťavňování jablka

#2 Upotreba noža ili četkice za čišćenje kao potiskivača

Niste sigurni gdje ste ostavili potiskivač, pa zašto ne koristiti nož ili četkicu za čišćenje da pogurate sirovine u sokovnik? Pažljivo ćete gurati da nož ne uđe preduboko. I onda ... ups! Ili je pukao nož ili se svrdlo zaglavilo-puklo i oštetilo kućište-bubanj. Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koje se rade kod sporohodnih sokovnika ali se lako može izbjeći. Ako ste izgubili potiskivač, možete ga poručiti preko naše stranice rezervni dijelovi. U međuvremenu, možete koristiti mrkvu ili dršku celera rebraša umjesto potiskivač dok ne nađete izgubljeni ili poručite novi.

 

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

#3 Prenatrpavanje sokovnika

 

Ni jedan sokovnik za hladno cijeđenje ne voli brzo ubacivanje sirovina. Ubacivanje nove količine voća ili povrća dok je sokovnik već pun neće ubrzati proces cijeđenja. U stvari može samo prouzročiti probleme. Većina vertikalnih sporohodnih sokovnika imaju ugrađen sigurnosni mehanizama koji zaustavlja motor prije nego se dogodi oštećenje prouzrokovano preopterećenjem. Ipak morate biti oprezniji s horizontalnim sokovnicima jer oni nemaju ovu sigurnosnu mjeru. Generalno, horizontalni sokovnici se ne zaglavljuju, ali višak sokova će početi da se povlači u dovodnu cijev. U najgorem slučaju, sok može proći kroz brtva u motor.

Rješenje je jednostavno: usporite. Većina vertikalnih sporohodnih sokovnika se sami hrane, zato samo ubacujte jedan po jedan komad sirovine i pričekajte da to obradi prije nego što stavite sljedeći komad. Sa mrkvom je najbolje da se posiječe na manje kolutove umjesto da ubacujete cijelu mrkvu. Kod horizontalnih sokovnika, ako vidite da sok počinje se zadržava i puni komoru u kojoj se nalazi svrdlo, usporite. Neka procesira ono što već ima u komori za cijeđenje. Nakon što se sok uglavnom procijedi, polako ubacujte novu sirovinu. Ovo je posebno važno kod mekog voća poput ananasa ili jagode.

Pored toga što je bolje za vaš sokovnik, lagano ubacivanje sirovina ima još jednu prednost: možete dobiti do 15% više soka ako date sokovniku dovoljno vremena da preradi sirovine.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#4 Slabo čišćenje

 

Sve češće viđamo sokovnike koji su oštećeni zbog slabog i lošeg čišćenja. Možda ste mišljenja da loše očišćen sokovnik ne može prouzročiti oštećenje, ali može. Sasušeni ostaci nakon cijeđenja ili kamenac najčešće uzrokuju naslage na dijelovima za cijeđenje. Osobito se to ispoljava na situ gdje se sitne rupice postupno začepljuju prouzrokovajući povećanje pritiska jer je sve manje rupica kroz koje se cijedi sok. Ovaj pritisak može prouzročiti lom sita za cijeđenje U ekstremnijem slučaju može puknuti komora za cijeđenje ili pregori motor zbog preopterećenja.

Rješenje je ponovno jednostavno: čistite sokovnik pažljivo i detaljno nakon svakog korištenja. Posebno posvetite čišćenju sita za cijeđenje uz upotrebu četkice za čišćenje. S vremena na vrijeme potopite sito u sredstvo za čišćenje prema priručniku. Nikada nemojte dozvoliti da izgleda tako loše kao prikazano na slici. Budite pažljivi prema sokovniku i on će Vam vjerno služiti puno godina.

Objavljeno: 9. Siječanj 2018