sso
###message

On-line savjetnik za prehranu

vidlička
vidlička

ZDRAVLJE

S vremena na vrijeme možda svatko pod utjecajem reklame ili članka u časopisu odluči "živjeti zdravo". I to po mogućnosti odmah i sa svime. Tako sljedeći dan "preživljavamo" na voću i povrću, ulijemo tri litre vode u sebe, popodne vježbamo u teretani i navečer sve zapečatimo masažom. Onda odlazimo u krevet totalno iscrpljeni, ali sretni jer smo učinili nešto za sebe. A koji je stvarni rezultat naših nastojanja da učinimo nešto za zdravlje? Tijelo pod stresom, koje će prije ili kasnije negativno reagirati i natjerati nas da se vratimo svojim zarobljenim, iako nezdravim, stereotipima. I sve što nas je ostavilo bila je frustracija što to više ne možemo učiniti...


Što probati drugačije sljedeći put! Naše tijelo je nevjerojatno lijeno, nevoljko i teško se prilagođava bilo kakvim promjenama. A kamoli ako su promjene drastične i previše ih je odjednom. Naučimo se koristiti zdravim razumom, a ne "ekstremizirati"! Kako bi bilo da sljedeći put počnete samo s jednim malim ciljem? A kad ga stisnemo dodamo još jedan.

voda
voda

REŽIM PIJENJA

Idealno je započeti s prilagodbom režima pijenja jer je on apsolutna osnova svega. Svi to znamo, ali znamo li zapravo zašto? Pokušajmo “čudesnu vodu” sagledati s malo drugačijeg stajališta. Tijelo se sastoji od 65% vode. Dakle, ako ne pijemo dobro, činimo više od pola krivo. Svi procesi u ljudskom tijelu odvijaju se u prisustvu vode. Ako pijemo slabo ili premalo, ti se procesi odvijaju uz PRLJAVU vodu – to je kao da perete pod prljavom vodom.

Voda raznosi hranjive tvari po tijelu, ali ako je nema dovoljno, hranjive tvari ne dopiru do stanica u punom iznosu. Džaba nam što smo ručali super zdrav uravnotežen obrok, ako ga naše tijelo ionako ne može iskoristiti.

Druga važna uloga vode je uklanjanje štetnih tvari i otpada iz tijela. Kada ne pijemo, otpadne tvari se nakupljaju u tijelu. Kako možemo tražiti od našeg tijela 100% performanse kada ga nismo dovoljno hranili i gušimo ga u otpadu? Ako pokušavate smršavjeti, bit će vam vrlo teško bez dobro upravljanog režima pijenja. Tijekom redukcije u tijelu se proizvodi velika količina otpada koji se mora riješiti uz pomoć vode! Uz malo pretjerivanja, možemo reći – NE PIJEŠ – NE GUBIŠ.

strava
strava

RAZNOVRSNA DIJETA

I ovdje vrijedi jedno jednostavno pravilo – ne pretjerujte. Čovjek je svejed i treba se hraniti u skladu s tim. Trebali biste jesti gotovo sve, ali redovito i raznoliko. Neki ljudi mogu jesti samo određene vrste hrane (vegetarijanci, vegetarijanci, makrobiotičari,...), ali obično imaju vrlo dobro znanje u tom smjeru i mogu neke od namirnica zamijeniti drugima (npr. biljnog podrijetla).

Kad netko pomisli na "zdravu prehranu", zamišlja da danima jede žitarice i mrkvu, izgladnjuje se i pije litre vode. Ili da će umjesto omiljenog mesa za ručak morati pojesti salatu od povrća. Greška! Potpuno je pogrešno za ručak pripremati salatu od povrća! Povrće je samo po sebi "prazno" i ne sadrži ni proteine ​​ni ugljikohidrate niti masti. Sadrži veliku količinu vlakana, vitamina i minerala, ali to nažalost nije dovoljno da nas zasiti. Zdrava prehrana podrazumijeva uravnoteženu zastupljenost bjelančevina, ugljikohidrata i masti u svakom dnevnom obroku. A posebno o raznolikosti! Tjedno bismo trebali jesti 30-60 vrsta hrane. Molim vas pokušajte jednom, prilično je naporan.

FIZIČKE AKTIVNOSTI

Nije potrebno ići u teretanu tri puta tjedno - najbolji pokret je najprirodniji.

HODANJE

U današnje vrijeme hodanje polako nestaje iz našeg režima. Imamo sve pred nosom, snalazimo se i na dužim rutama autom. Sjedimo veliki dio dana, a onda navečer osjećamo grižnju savjesti i odlazimo u teretanu da se ubijemo. Bilo bi dovoljno sići dvije stanice ranije ili svaki dan brže prošetati.

NORDIJSKO HODANJE

Sve popularniji pokret je "nordijsko hodanje" s posebnim štapovima. Ova vrsta hodanja uključuje i gornju polovicu tijela u aktivnost te tako jača mišiće ruku, leđa i trbuha. Pozitivno djeluje i na bolove u leđima i zglobovima. Ovaj sport je zaista pogodan za sve, pa tako i za starije osobe. Također je odličan za smanjenje tjelesne težine. Uključivanjem većeg broja mišića dolazi do pojačanog sagorijevanja energije, a klasično hodanje tako postaje vrlo učinkovit trening cijelog tijela.

TRČANJE

Nakon hodanja, drugi najprirodniji pokret je trčanje. Ima brojne blagotvorne učinke na naš organizam, jača krvožilni sustav, poboljšava rad srca i pluća, pomaže u sagorijevanju masti, jača organizam, jača imunitet i djeluje protiv stresa. Ali sigurno ste već negdje čuli da zglobovi jako pate pri trčanju. To nije sasvim točno - naprotiv, redovita i adekvatna tjelovježba jača zglobove te je stoga dobra prevencija protiv bolova u zglobovima i osteoporoze. Ipak, važno je imati dobre tenisice i krenuti trčati s razmišljanjem. Ako na tržnici kupimo cipele za 150 kruna i oduševljeno krenemo u sat vremena pješačenja, u povratku ih možemo provesti ravno pokraj ortopedije. Ako tek počinjemo s trčanjem, treba odabrati umjereni kas koji se izmjenjuje s brzim hodanjem (tzv. indijansko trčanje). Nakon nekoliko dana tijelo se postupno navikava i dopušta nam povećanje brzine i duljine trčanja.

 

VOŽNJA BICIKLA


Vožnja bicikla je vrlo blaga za zglobove pa se preporučuje i osobama s pretilošću. Pomaže nam poboljšati tjelesnu građu, mršaviti i doprinosi dobrom raspoloženju. Jahanjem se uglavnom jača donja polovica tijela, pa se biciklizam preporuča kombinirati s nekom drugom aktivnošću (primjerice plivanjem i jačanjem mišića trbuha, leđa i ruku). Nikada ne zaboravimo ponijeti sa sobom bocu vode, a planiramo li se voziti dužom rutom, spakiramo i mali zalogaj.

PLIVANJE

Plivanje je jedna od najzdravijih aktivnosti. Osim što pozitivno djeluje na tijelo, melem je i za dušu. Njime se smirujemo, opuštamo, ravnomjerno opterećujemo mišiće cijelog tijela, poboljšavamo termoregulaciju i jačamo kardiovaskularni sustav. Štoviše, to može svatko, bez obzira na dob i razinu kondicije. Odlične rezultate u plivanju postižu osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje se zbog zdravstvenih problema povezanih s pretilošću ne mogu baviti svim sportovima. Voda će olakšati tijelo i tako rasteretiti jako napregnute zglobove. Istodobno će se povećati njihova mobilnost.

VJEŽBE RAVNOTEŽE

Odlične su vježbe ravnoteže na raznim nestabilnim pomagalima. Ovom vježbom angažiramo duboki stabilizacijski sustav (mišiće oko kralježnice, mišiće dna zdjelice, transversus abdominis). Održava našu glavu, kralježnicu i zdjelicu u pravom položaju jedno prema drugom. Tijekom normalnih aktivnosti ti mišići nisu uključeni, slabe i tijelo se deformira. Dodamo li tome dan proveden sjedeći za računalom, čekaju nas veliki bolovi u leđima. Pa hura za Bosu...

 

 

Za kraj

Činjenica je da nije svejedno koju ćemo tjelovježbu odabrati: vožnju biciklom, trčanje, plivanje ili čak tri sata čišćenja. Postoje mnoge druge prikladne aktivnosti kao što su joga, pilates ili čak tai chi. Glavno je da je kretanje redovito i da u njemu uživamo. Ako radimo iz inata ili prisile, na brzom smo putu do neuspjeha.

Poradna
Poradna

Online savjeti o prehrani

Željeli bismo vas savjetovati kako promijeniti način života i početi živjeti zdravije. Ako imate konkretnih pitanja o ovoj temi, možete iskoristiti naše besplatno savjetovanje o prehrani.